zaterdag 19 oktober 2013

Schiphol

                           
Op de fiets naar Schiphol? Vanuit Apeldoorn? En ook weer terug op de zelfde dag? Mijn collega's verklaren mij voor gek. En vrienden en kennissen misschien ook wel, maar die zeggen het nog niet hardop. :-)
Maar bij het uitzetten van de route zag ik dat het best wel meevalt. Dus op vrijdagavond alle voorbereidingen getroffen, banden oppompen, route op de gps, brood smeren enz, en op zaterdagmorgen om ± 06.15 uur reed ik weg.
Door alle afgevallen bladeren, eikels en takjes kon ik in het donker vaak het fietspad niet goed zien, dus heel hard kon ik niet rijden. Toen ik de Veluwe af was ging dat gelukkig beter.

Na Amersfoort begon het licht te worden. De route vanaf Hilversum, via Vreeland en Amstelhoek had ik al eens gereden tijdens vorige fietstochten, dus helemaal onbekend was het niet. Het gedeelte daarna was wel nieuw. Om tien uur precies stond ik midden in Aalsmeer, met 100km op de dagteller. En vanaf daar is het nog maar een paar minuten rijden naar Schiphol.

Bij Schiphol keek ik mijn ogen uit naar de wirwar van wegen, snelwegen en viaducten. Ik was nu voor het eerst in de gelegenheid om rond Schiphol te fietsen, iets wat ik al heel lang een keer wilde doen.
Na dit rondje reed ik via Amstelveen en Ouderkerk aan de Amstel naar de Bijlmermeer. Bij station Bijlmer Arena was de weg afgesloten met linten. Er was een massa politie op de been. Van afstand zag ik iemand op straat liggen met een laken er overheen. De politie stuurde mij de busbaan op, op voorwaarde dat ik flink door zou trappen. Anders moest ik verder omfietsen. Ik koos voor flink doortrappen :-)
Vervolgens moest ik door het Bijlmerpark en het Gaasperpark. Daar liepen diverse groepen jonge medelanders. Die zijn waarschijnlijk hartstikke lief, maar ik was toch opgelucht toen ik even later over de dijk richting Weesp reed.

Vanuit Weesp reed ik langs het Muiderslot, en door naar Almere Haven, en vanaf daar met een lekkere tegenwind naar de brug bij Nijkerk.

Op het fietspad naar Garderen kwam mij een paard en wagen tegemoet. Dat heb ik nog nooit meegemaakt. De kar was bijna even breed als het fietspad, passeren was onmogelijk. Ik ging vroegtijdig stil staan, om te voorkomen dat het paard zou schrikken. Maar helaas, toen het paard mij zag, (of liever, mijn fiets) steigerde het, deed een paar passen achteruit, en liep in paniek de weg op.
De vrouw op de kar kon corrigeren en stuurde het geheel aan de overkant van de weg het fietspad op. Toen ze mij passeerde riep ze dat haar paard mij wel heel eng vond.
Ik heb haar maar niet verteld wat ik van haar vond. Wie gaat er nou met paard en wagen spookrijden op een fietspad?
Verder gebeurde er weinig. Zoals ik meestal doe, ben ik over de Amersfoortseweg terug naar Apeldoorn gereden. Dat betekent eerst een stuk omhoog fietsen, en daarna een paar kilometer vals plat naar beneden racen.

Afstand        : 215km
Fietstijd        : 08:26uur
Tot. Reistijd  : 08:59uur
8 opmerkingen:

 1. Wat moet jij een gelukkig mens zijn geweest na deze rit, het geeft altijd iets speciaals als je een gesteld doel hebt gehaald.
  Gr.Pé

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dat klopt inderdaad. Hoewel de afstand inmiddels niet meer bijzonder is (7 x 200+km in de laatste 11 weekenden) is het doel dat wel. Vanuit Apeldoorn is het voor mij veel gemakkelijker om de polder in te rijden, of de Achterhoek, dan naar de drukke Randstad.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. heb je misschien een track van de gereden route? ik vind die tunnel bij
  bij schiphol wel leuk ff keer heen rijden... woon er "vlak bij"

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hallo,

  Mooie ronde, met ook mooie foto's! Dit soort afstanden heb ik wel al gereden, maar dan op een racefiets, nog niet met de Strada. Moet ik toch ook eens een dag voor inplannen, is inderdaad zoals Pé opmerkt mooi om gestelde doelen te halen!

  Groeten, Adri.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hoi Adri, bedankt voor het compliment.
  Bij mij is het juist andersom. Met de racefiets kwam ik nooit verder dan 120km, altijd zere polsen en nek enz. Met de Strada is tot nu toe 308km de grootste afstand. Dat was een rondje over de Afsluitdijk. Grote afstanden alleen maar rechtuit, gemakkelijk fietsen dus.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. nou heb je tunnel; gevonden!!!

  http://beekiepouwer.blogspot.nl/2013/10/na-zomer-ritje-rondje-schiphol.html

  BeantwoordenVerwijderen