maandag 1 september 2014

Rondje IJsselmeer 2014


Eindelijk was het dan weer zover. Afgelopen zaterdag hebben we Rondje IJsselmeer gereden.
Ik kijk altijd uit naar dit soort tochten. Ik vind iets langere afstanden rijden leuk, zeker als we met een groep rijden.
Het verzamelpunt was net als vorig jaar in Apeldoorn, dus ik lag nog in mijn bed terwijl anderen al aan het fietsen waren. Om vijf uur ging mijn wekker, zodat ik rustig aan kon doen en toch ruim voor zes uur op de afgesproken plek was.
Iedereen was er op tijd, Casper en Marc uit de richting Zutphen, Arjen, Pieter Jan en Hendrie uit de richting Deventer, en Paul uit Dieren.
We reden via Halte Assel, en daar stond Peter Beijes op ons te wachten. Vervolgens ging het via Harderwijk naar Lelystad, en daar sloot Jelle Benedictus uit Friesland zich bij ons aan, zodat we vanaf dat moment met negen velomobielen waren. 


Na een korte pauze gingen we de dijk over naar Enkhuizen. Normaal rijden we als groep, maar op de dijk zou iedereen zijn eigen tempo rijden. Dus dan is het onvermijdelijk dat er door sommigen hard gereden wordt. Dat heb ik het eerste stukje ook gedaan, maar ik heb me toch al vrij snel terug laten zakken naar een comfortabele snelheid want we hadden nog een aardig stukje fietsen voor de boeg.
Net voor Enkhuizen kregen we een buitje en ik heb inderdaad mijn schuimdeksel gepakt, maar eigenlijk was het niet nodig want na een paar minuten was het weer droog.
Toen we koffie zaten te drinken in Enkhuizen kwam er wel een stortbui over, maarja, toen zaten we dus binnen.
Na de bui gingen Casper en Pieter Jan een bandje vervangen, Bij Casper liep de achterband langzaam leeg en bij Pieter Jan was een voorband lek. 


Toen dat gebeurd was wilden we weg rijden, maar helaas was dezelfde voorband bij Pieter Jan weer lek. Dus hij verving de binnen -en de buitenband. Toen konden we eindelijk Enkhuizen uit, en we hadden in gedachten het bezoek aan Museum De Baan in Oostwoud al laten vervallen omdat we behoorlijk tijd hadden verloren.
Helaas, één straat verder, een luide knal en de voorband van Pieter Jan was wéér lek.

                                          Even wachten op het vervangen van de derde voorband.

Toen is het velg-lint als oorzaak aangewezen, en nadat dit verholpen en ook de binnenband vervangen was gingen we alsnog via Medemblik naar de Afsluitdijk.
Daar hadden we de wind mee, en met een heerlijk zonnetje erbij was het fijn fietsen.

                                          Pauze op de Afsluitdijk.

Halverwege hebben we pauze gehouden en vervolgens reden we door naar Friesland. Daar verwachtten we eigenlijk een behoorlijke tegenwind, maar waarschijnlijk is de wind met ons meegedraaid want we hadden er geen last van.

Heerlijk fietsen in Friesland.

In Rijs hebben we nog een koffiestop gehouden, en dit was ook de plek waar Jelle afscheid nam, hij had nog andere verplichtingen en als hij op tijd wilde zijn dan moest hij nu wel doorrijden.
Wij zaten daar heerlijk in de zon, en als je dan al meer dan 200km gereden hebt en het is gezellig dan heb je geen haast om verder te rijden. 

                                          Pauze in Rijs.


Uiteindelijk deden we dat natuurlijk toch om in Blokzijl weer te stoppen om een hapje te eten. Het was toen we hadden gegeten inmiddels ± 19.30 uur.
Met als gevolg dat het donker werd nog voor we in Zwolle aankwamen. Nou heeft het ook wel wat hoor, met een rij goed verlichtte velomobielen in het stikke donker rijden.
In Zwolle was Peter al rechtsaf gegaan richting polder -en uiteindelijk Bunschoten/Spakenburg, en in Deventer ging ook de rest van de groep uit elkaar.
Omdat ik praktisch aan de route woon, is de lengte van de route ook gewoon de gereden afstand, 332 kilometer. Om ongeveer half twaalf was ik thuis, 18 uur na vertrek. (mijn vorige rondje van 300 + km reed ik in 11,5 uur, incl.1 uur pauze)
Peter en Marc kwamen deze dag boven de 400 kilometer!
De dag erna? De dag erna heb ik niet zo veel gedaan, maar ik had geen spierpijn of zere benen ofzo.
Dus op naar de volgende tocht :-)                                          Een paar beelden van RIJS2014.

6 opmerkingen:

 1. Mooi verslag ook van jouw Edwin, een mooie aanvulling op de verslagen van Casper en Peter.

  Groeten, Adri.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dankjewel Adri. Als je alle verslagen leest en alle filmpjes bekijkt dan krijg je een redelijke indruk van hoe het was onderweg. Eigenlijk net zoals bij elke LOL tocht, alleen een wat grotere afstand.

   Verwijderen
 2. Ja leuk dat we door het dorp RIJS kwamen en je een foto van het bord gemaakt hebt. Spierpijn had ik niet, moest wel zondag ff bijkomen. Het enige wat ik lastig vond was het passeren van Zwolle in het donker. te veel fietsers en auto's en die velomobielachterlichtjes hebben wel een verblindend effect...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, Zwolle in het donker is als je de weg niet kent best lastig. Maar ook het stuk naar Deventer had ik bijna continue de GPS verlichting aan, zodat ik van tevoren wist wat voor bochten de weg zou gaan maken.

   Verwijderen
 3. Leuke verslagen hebben jullie gemaakt...
  het heeft wel wat met zo'n groepje rijden.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Richard,

   in zo'n groep rijden is gewoon hartstikke leuk. Daarom doen we dat met LOL ook iedere eerste zondag van de maand.
   We hebben het onderweg nog over jou gehad trouwens. Of eigenlijk over je WAW. We hebben unaniem besloten :-) dat we de bestickering van jouw nr 022 geweldig mooi vinden.
   Groeten, Edwin.

   Verwijderen